Hämeenlinnasta kesäkaupunki

Hämeenlinnasta puuttuu kaupunkilaiset ja turistit yhteen keräävä tapahtumapaikka, jollainen on oikeissa kesäkaupungeissa kuten Lappeenrannassa, Lahdessa ja Turussa.

Hämeenlinnan kesä on hajallaan Reskalla, Vaakunan terassilla, Rantakasinolla, Teemulla ja Linnanpuistossa.

Kesällä Lappeenrannan satama on täynnä elämää. Turistien lisäksi kaupunkilaiset tietävät että satamassa on elämää ja käyvät siellä tuttuja tapaamassa. Hämeenlinnassa tällaista ei ole lukuun ottamatta ravintoloiden kanta-asukkaiden ympärivuotista asiakkuutta.

Hämeenlinnasta voitaisiin tehdä vastaavanlainen kesäkaupunki luomalla satama ja kesätori Vikmanin lahdelle Citymarketin taakse moottoritien ja uimahallin väliselle alueelle. Siellä on vapaata tilaa tuplasti enemmän kuin Lappeenrannan satamassa.

Lahtea voisi ruopata ja pengertää ja tehdä laituritilaa ravintolalaivoille ja vierasveneille. Alueelle saa riittävästi pysäköintitilaa.

Paikan etuna on kokopäiväinen auringonpaiste ja moottoritien kohina, joka hukuttaa elämän äänet. Rantaan voisi tehdä ympärivuotisen kahvila- ja ravintolakokonaisuuteen, joka imisi keskustan asukkaita häiritsevän yöelämän torilta. Ranta olisi pussinpohja ja siellä olisi helppo ylläpitää järjestystä.

Kyseessä on satavuotinen ratkaisu, joka lisää pysyvästi kaupungin viihtyisyyttä ja tuo työpaikkoja. Paikka on Hämeenlinnan viimeinen mahdollisuus tulla oikeaksi kesäkaupungiksi.

Ranta saattaa pienentää suunniteltua Hämeensaaren rakentamista. Mahdollisesti vähentyvä rakennusoikeus voidaan kompensoida tiivistämällä ja korottamalla rakennuksia. Korkeissa taloissa autojen äänet eivät häiritse ja kaupungin keskeisille paikoille muuttavien on hyväksyttävä kaupungin äänet eli hyväksyttävä se, ettei alueelle tule yöajo tai muita kieltoja.

2 kommenttia artikkeliin “Hämeenlinnasta kesäkaupunki”
 1. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Komppaan samassa tahdissa ja tempossa pohjakirjoituksen laatijaa ja Seppo Rehusta!

 2. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Hyvä Tapio

  Kannatan kesäkaupunkiehdotustasi, joka tukee ajatusta siitä, että Hämeensaaresta kehitettäisiin kaupunkilaisten yhteinen olohuone ja samalla liikunnan ja vapaa-ajan viihtymiskeskus. Tähän nykyisessä Hämeensaaressa on jo erinomaiset alkueväät.

  Tavoite vapaa-aika-, viher- ja viihtymiskeitaasta ei ole ristiriidassa Paasikiventien eteläpuolen kohtuullisen rakentamisen kanssa. Alueen nykyisiä olosuhteita tulee edelleen kehittää ja palveluja lisätä. Talvikäytön osalta Vikmanin lahdella on vielä paljon käyttämätöntä reserviä.

  Vikmanin lahti on myös erinomainen paikka näyttävälle suihkulähteelle, joka levittää moottoritietä ajaville hyvää tuulta ja toivottaa heidät tervetulleiksi viihtymään.

css.php